Cumparati, dar nu construiti prin Noua Casa
Cu toate că a crescut semnificativ față de anul trecut numărul celor care au cumpărat terenuri intravilane construibile, aceștia nu vor mai beneficia de facilități pentru construcția de locuințe. Încă nu toți dintre ei au aflat că noua formă a programului Prima Casa este destinată numai stimulării vânzării de locuințe ”destinate achiziţionării”, nu și construirii de case.
După declanșarea pandemiei de coronavirus, tot mai mulți români, dintre care mulți reveniți din străinătate, s-au îndreptat spre cumpărarea de case și terenuri construibile.
În primul semestru au fost vândute peste 100.000 de terenuri intravilane fără construcții, mai multe cu circa 30% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ANCPI.
În același timp au fost vândute numai 46.582 locuințe, mai puține cu 7% față de primul semestru al anului trecut.
Acordarea de facilități fiscale pentru construirea de case cu siguranță că ar fi fost benefică atât pentru creșterea economiei, cât și pentru populație.
Ce nu va mai fi finanțat prin programul Noua Casă
În noua formă a programului, nu mai este posibilă finanțarea construcției de locuințe de către persoane fizice. De asemenea, a fost eliminată și posibilitatea de upgradarea a condițiilor de locuit, prin achiziționarea unei locuințe cu suprafețe sau valori mai mari.
În ”Noua Casă”, trei tipuri de locuințe sunt considerate eligibile pentru a obține garantarea de către stat a finanțării:
- Locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi trebuie să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
- Locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
- Alte locuințe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.
Garantarea creditelor
Statul va garanta maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro, pentru toate cele trei tipuri de locuințe.
Pentru locuințele noi și consolidate, procentul de garantare este de maximum 60% exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro.
Avansul datorat de beneficiar
Beneficiarii programului trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată. Aceasta în cazul în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro.
Pentru locuințele noi sau consolidate, beneficiarii vor plăti un un avans de minimum 15% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată, în cazul în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro.
Sursa: ArenaConstruct.ro